Liefde voor een eenvoudige en pure keuken, gebruik eens een scheutje balsamicoazijn. Balsamicoazijn is een azijnsoort die van de trebbianodruiven is gemaakt. Deze kan minstens 12 jaar oud zijn er zijn er zelfs die 100 jaar oud zijn. Deze oude balsamico betaalt men soms honderden euro’s voor een half kopje. Maar er zijn ook goedkopere te koop. Traditioneel verwarmt men de geperste druiven boven een zacht vuur waardoor gemiddeld 50%van het vocht verdampt, vervolgens begint het in houten vaten te fermenteren.

Balsamicoazijn kan niet alleen bij pittige maar ook bij zoete gerechten gebruikt worden. Bij gegrilde groenten, vis of vlees maar ook in soepen en sauzen. Balsamico in gerechten kan je vervangen door bijvoorbeeld rodewijnazijn. Door de verhittingsproces zorgt het er wel voor dat de smaak zoeter wordt.

Balsamicoazijn op aardbeien of frambozen versterkt de smaak van deze vruchten, ook wordt balsamicoazijn in nagerechten gebruikt. Zelf vind ik het ook heerlijk met kort geblancheerde groene asperges en aardbeien, vooraf schil ik de helft van de groene asperges en kook deze even voordat ze worden gebruikt in een salade. Verwen je zelf en koop een goede balsamicoazijn en je wilt niet meer wat anders.