Bewust eten gaat gepaard met vele keuzes en een specifieke mindset. Zo begint het al met het inkopen, werk je met een boodschappenlijst en wat selecteer je, seizoen groenten uit de buurt of haal je nog snel wat boodschappen na je werk? Kom je thuis met kant en klare maaltijden of ga je thuis uitgebreid koken? Daarnaast gaat het om hoe je van je eten geniet en waarom je eet wat je eet. Eten is brandstof van je lichaam en de kwaliteit hiervan is essentieel voor hoe je je voelt.

Veel mensen staan nauwelijks stil bij wat ze nu eigenlijk eten. Ze schrokken hun eten snel naar binnen om weer haastig door te gaan met de orde van de dag. Of voor de TV een pizza naar binnen te werken. Of eten gebruiken als brandstof en niet ervaart wat je eet omdat je niet proeft en alleen maar vult, als kok vind ik dat zonde. Voor je lichaam en voor de gebruikte ingrediënten.

Bestudeer eens aandachtig je eten, hoe ziet het er uit, welke kleur heeft het. Welke textuur heeft het gerecht, en hoe ruikt het eten en komen er herinneringen naar boven. Proef het gerecht en richt je volledig op de smaakbeleving die dit met zich meebrengt. Geniet door je volledig te richten op wat je eet en hoe dit smaakt, neem kleine hapjes en proef, dit is zoveel leuker dat wanneer je het alleen gebruikt als snelle voeding.