Deze heerlijke vette vis past bij alle maaltijden en zit vol met vetzuren en vitamines.
Zalm loopt over van voor het hart gezonde Omega 3 vetzuren deze vetzuren zorgen ervoor dat de bloeddruk en de bloedsomloop ten goede komt.
Deze vetzuren zorgen ook voor remmende gewrichtsontsteking bij artritis, zoals stijfheid in de ochtend, stabiliseert de bloedsuikerspiegel.

Waar moet je op letten als je zalm koopt, op versheid, gebruik je zintuigen, de visogen moeten helder zijn, de kieuwen bloedrood en natuurlijk fris ruiken.
Dioxines horen helaas ook bij vette vis omdat de oceanen zo vervuild zijn, haal het vel er af, dan ben je verlost van sommige schadelijke stoffen.

Deze alles vriend is bijna overal geschikt voor:
Zoals sushi, gemarineerde zalm of eet het met eieren en groenten, verwerk de zalm tot gehakt voor in visballetjes, hamburgers of vervang het vlees in lasagne en gebruik zalm, lekker en makkelijk met roerbakgerechten.

Wat vaak gebeurt en wat we doen is dat de kooktemperatuur veel te hoog is, waardoor de zalm te droog en saai wordt dus hou de temperatuur laag in de oven op bijvoorbeeld 150 graden voor zo’n 13 – 18 minuten, ligt aan de dikte van de gesneden zalm.

Salade met venkel en gemarineerde zalm met een kruidenmayonaise voor 12 personen.

Bij dit gerecht heb je 2 dagen geduld nodig want de ingrediënten moeten erin trekken, maar daarna is het onmeunig genieten.

Ingrediënten:

Gemarineerde zalm: 1400 gram verse zalm, twee stukken uit het midden, zonder graat, met vel, maar ontschubd, 4 eetlepels zeezout, 2 eetlepels peperkorrels, 4 eetlepels suiker, 3/4 bos dille.
Salade: 3 grote venkel, 2 a 3 rode ui, 1 bos bieslook, 1 1/2 citroen.
Saus: mayonaise, ¼ bos dille, kappertjes.

Bereidingswijze zalm:

Kneus in een vijzel of keukenmachine de peperkorrels, de suiker en het zout.
Controleer de 2 stukken zalm op vet en graten, smeer beide delen aan de binnenkant in met het suiker-zout-peper mengsel.
Leg een stuk in een schaal met het vel naar beneden, vervolgens leg je hier de bos dille uitgespreid op, waarna je het andere stuk zalm met de huid naar boven erop legt.
Dek het geheel af met plasticfolie, zoek een passend plankje wat over de zalm maar ook in de schaal valt en zet hier een gewicht op (blik bonen).
Draai iedere 12 uur de zalm om en bedruip het binnenste even met het vocht dat op de bodem ligt, na 48 uur is de gravlax klaar.
Haal de zalm uit de schaal en veeg er met keukenpapier het mengsel af.

Opmaak salade:

Snijd de venkel en de rode ui heel dun, hak de bieslook en meng dit met de venkel en ui tot een salade, breng op smaak met het sap van de citroen, peper en zout.
Saus: mayo met de gehakte kappertjes en dille mengen en geniet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.